reportage   tillbaka till start/back to start
         
cat power reportage may 2005   stora sanningar i kulturradio   postmodern politik
         
i maj 2005 träffade jag och steven cuzner cat power (chan marshall). det gick sådär   vilka vi minns och vilka vi inte minns är inte lika självklart som vi kanske tror. vinnaren skriver historien, brukar man säga. hur hade vår historia sett ut om förlorarna vunnit och vinnarna förlorat – eller om världen bara haft andra spelregler?   inför valet i sverige hösten 2006 verkade det som om inga pertier ville vara det de hade varit. centern höll till på sturelplan. moderaterna var det nya arbetarpartiet. trenden är internationell. tony blair gjorde labour till new laboour och ett arbetarparti blev ett nyliberalt parti. ken loach var en dem som inte var nöjda
         
classics go pop   americana-genren - vad är det?   vit manlig musikjournlistik
         
rock-stjärnor super, knullar och knarkar.
klassiska musiker har kostym, är stela och uppträder belevat.
u ngefär så skulle kanske de klassiska fördomarna om folk från den klassiska scenen och folk från rock-scenen se ut. två olika världar, två helt olika liv.
men hur är det för dem som har gått från den ena världen till den andra?
hör den hyllade och hajpade sångerskan och låtskrivaren regina spektor – som började sin musikaliska bana som klassiskt skolad pianist. och en annan hyllad musiker, nämligen salem al fakir, som också startade sin karriär som klassisk violinist.
men som nu turnerar Sverige runt som rockstjärna.
 

 

familjefilmer - vem vinner på det?

 

homosexualitet på bio

 

pakt solo för radioteatern 2008

 

brott i p1 sommaren 2008

  68 män och 27 kvinnor har prytt Sveriges främsta populärmusiktidning Sonics framsida. Det är mer än dubbelt så många.
Och detta är ett rätt tydligt tecken på hur den svenska musikjournalistiken ser ut. När SVTs flaggskepp Musikbyrån firade sitt tio-årsjubileum var endast en av sex artister kvinnor.
svensk musikjournalistik har av tradition varit fylld av vita män. En spegling av industrin, äger vissa. Men vad har egentligen journalister för ansvar för att förändra världen?
         
pedofiler på film   anne-charlotte leffler och kritiken   Gender om asexualitet
         
drömmar med bl a darren aronofsky   aphra behn och oroonoko    
         
den manliga rockmyten   italien barn och pengar   kritikerpudlar
         
I januari 2008 går filmen Control upp på svenska biografer. Det är fotografen Anton Corbijns första långfilm. Efter att ha fotograferat hela världens artistelit under decennier ger han sig här in på att porträttera en av vår tids rock-legender: Ian Curtis i Joy Division.      

Den senaste tiden har en mängd olika kritiker gjort avbön och tagit tillbaka sina recensioner. Fredrik Strage ändrade sin Arn-recension, Markus Larsson bad Christer Sjögren om ursäkt och Erik Lövendahl kapitulerade för Annika Lantz.
Vad har hänt med vår kritiker-kår? Har de tappat självförtroendet, eller har de äntligen fått det.

 

         
segling - en vit historia   harmony korine och impersonators   longing for the bitch
         

Segelbåtar är nästan alltid vita. Likaså segel. Seglarkläder. Seglarskor. Och så de som sitter i då. Vitt vitt vitt.
I det här programmet i serien om skärgården tittar vi på segling och varför allt ska vara så vitt. Vi vandrar runt bland vita båtar och vita människor i vita kläder.
Hur tänker de som seglar? Vilka koder är det man kan eller inte kan? av tove leffler och steven cuzner

  den kultförklarade regissören Harmony Korine som ligger bakom filmer som Kids, Gummo och Ken Park, kom 2007 med en ny film som heter misert lonely. filmen handlar om ett gäng impersonators som bor på ett slott på Skottska höglandet. michael jackson, marilyn monroe, påven och englands drottning som en stor härlig familj.
här pratar han om impersonators och normer och rödluvan.
  bitchen alexis i den klassiska tv-serien Dynastin spelades av joan collins och hon njöt av att vara oemotståndligt elakt och spydig. dessutom rolig.
men vad hände med rollen elak och rolig – möjligtvis äldre - kvinna? bitchen eller ragatan på svenska.
jag saknar den hederliga, ärliga och roliga ragatan och ringde upp författaren och filmprofessorn kathleen rowe karlyn.
        oh brother!
antiabortfilmer?   kändispress och kungahysteri    
den hyllade och hajpade indie-filmen juno nominerades till så många som fyra Oscar 2008. filmen handlar om den brådmogna och smarta 16-åringen juno som blir gravid, väljer att behålla barnet och adoptear bort det. och detta är den fjärde amerikanska filmen på kort tid där en kvinna blir olämpligt gravid, men inte väljer abort utan går en annan väg.
p å det stora hela så görs det inte så mycket film om aborter. kanske är deet vår tids mest tabubelagda ämne?
  Medierna svämmar över av kungligheter just nu. Nyligen startade tidningen Royal, på tv4 går serien Prinsar och Prinsessor och om någon månad släpper Bonnier det nya magasinet Queen.
I en värld där allt går snabbare och snabbare och journalistiken kan ses som ytligare och ytligare finns också en annan trend.
Roger Lundgren är chefredaktör för nya tidningen Queen.
   
flying spaghetti monster   fredrik bendz ateist.se del1   p3 dokumentär griper efter queera skuggor del1
         
I januari 2005 blev en fysikstudent i Kansas upprörd över att intelligent design – alltså läran att Gud skappade världen – skulle undervisas i skolan likvärdig med evolutionen. Han bestämde sig för att göra något åt saken och skapade The Church of The Flying Spaghetti Monster.
  Enligt world value survey, där man undersöker värderingr världen över, svarar fyra av tio svenskar nej på frågan om de tror på gud. Över hälfte säger att de inte är religiösa, men bara 6% säger att de är ateister. Ändå kan man nog påstå att ateismen är på frammarsch – i alla fall om vi ska kolla bokhyllan. De senaste åren har det kommit ett antal böcker om ateism, som har seglat upp på bästsäljarlistorna – främst i USA. Bland annat Christopher Hitchens God Is Not Great, Richard Dawkins The God Delusion och Sam Harris Letter To A Christian Nation. Men ateism rör fortfarande upp mycket känslor. Och vad innebär det egentligen att vara ateist?
I Sverige diskuteras inte ämnet så ofta, men det finns en sida som heter ateism.se, som drivs av den övertygade ateisten Fredrik Bendz.
  Under 80-talet kommer Maria Gripes fyra böcker i Skugg-serien ut: Skuggan över stenbänken, ... och de vita skuggorna i skogen, Skuggornas barn och Skugg-gömman. Serien har under år trollbundit och fascinerat läsare i alla åldrar. I dag är de kanske mer aktuella än någonsin. Inte bara för att Maria Gripe gick bort i våras, utan för att de på ett enastående modernt sätt tar uppfrågor om kön och identitet och kärlek. I böckerna uppträder Carolin under stora delar som Carl, vilket utmanar och förvirrar, omkullkastar och provocerar.
P3Dokumentär undersöker frågor kring kön och identitet genom att titta på dessa, på många sätt, radikala ungdomsböcker. Men det beror naturligtvis på vem som läser och hur de läses. Vem som berättar och vem som lyssnar. Din identitet skapar du själv, men ihop med alla andra. Den kan vara en illusion, liksom kärleken.

stina jonsved exkristen del1

stina jonsved exkristen del2

 

  fredrik bendz ateist.se del2   p3dokumentär griper efter queera skuggor del2
Den svenska kyrkan tappar medlemmar och har gjort det i flera år. Men att gå från att vara religiös till att inte vara det, är för ganska många en ganska svår väg. Den innebär dubier och ibland kanske man till och med måste byta ut hela sin bekantskapskrets.
På nätet finns en sajt som heter exkristen.se. Där folk som har varit kristna diskutera med andra exkristna om varför det lämnade och valde att bli agnostiker -eller ateister.
Stina Jonsved är en av dem som har lämnt ett vittnesmål på sidan om varför hon inte längre kan vara kristen.
  En av de vanligaste fördomarna om ateister är, enligt grundaren till sajten ateism.se Fredrik Bendz, att atetister är omoraliska. Fredrik är noga med att betona att ateism inte är någon religion och att det inte finns någon gemensam lära. Det finns ateister som tror på en objektiv moral som Christer Sturmark från humanisterna. Men det finns också helt andra förhållningssätt, säger Fredrik Bendz.